1 görüntülenme
Sosyal Bilgiler kategorisinde (33.1k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(7.6k puan) tarafından cevaplandı

Demokrasinin üç(3) ayrı uygulanış şekli vardır.

Doğrudan demokrasi, Temsili demokrasi,  Yarı Doğrudan demokrasi  şeklinde  isimleri vardır.

 

Doğrudan demokrasinin uygulanma alanları daha çok eski Yunan şehir devletleri ve İsviçrenin kantonlarıdır. Günümüzdü doğrudan demokrasi uygulayan ülke bulunmamaktadır. Birkaç kanton bulunmaktadır.

Temsili demokrasi günümüzde ABD, Türkiye, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler uygalamaktadır.

Yarı Doğrudan demokrasi günümüzde daha çok İtalya tarafından kullanılmaktadır.  (Refarandum, Halk vetosu gibi uygulamalarla halk katılımı sağlanmaktadır.

Doğrudan Demokrasi Nedir?

Bu demokrasi tipinde alınacak bütün kararlar vatandaşlar tarafından aracı veya temsilci kullanılmadan alınmaktadır. Halk doğrudan yönetime müdahale etmektedir. Meydanlarda toplanıp ülke meselelerini tartışır karara bağlardı. Bu uygulama daha çok küçük şehir devletlerinde geçerli olabilmektedir. Günümüz kalabalık ülkelerinde bunu uygulamak imkansıza yakındır. İsviçre’deki dağ kantonlarında günümüzde uygulaması vardır.

Temsili Demokrasi Nedir?

“Temsilî hükûmet” de denilen temsilî demokrasi, halkın egemenliğini seçtiği temsilciler aracılığı ile kullanması demektir.

 

Temsilî demokrasinin, parlamenter sistem, başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve meclis hükûmeti olmak üzere dört farklı uygulama biçimi vardır.

 

Yarı Doğrudan Demokrasi Nedir?

Yarı doğrudan demokrasi, egemenliğin kullanılmasının halk ile temsilcileri arasında paylaştırıldığı demokrasi biçimidir.

Ülke yönetimi halkın seçtiği temsilcilere verilmiştir. Bazı durumlarda halk oyu veya referandum gibi araçlarla halk ülke yönetimine doğrudan katılır.

 

Yarı doğrudan demokrasi biçiminde halk’ın doğrudan katılma yöntemleri “referandum”, “halk vetosu”, “halk teşebbüsü” ve “temsilcilerin azli” şeklindedir.

Yarı doğrudan demokrasi sisteminin, İsviçre ve İtalya’da uygulandığını söyleyebiliriz.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...