1 görüntülenme
Coğrafya kategorisinde (32.2k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

Beş basamaklı Besin zinciri ile ilgili olarak örnek oluşturalım.

1.Basamak(üreten)   2.Basamak  (Tük.)    3. Basamak(Tük.)   4. Basamak(Tük.)     5.Basamak(Tük.)                

     Ot                                   Ceylan                                Kurt

Yeşil bitki                              köstebek                           Yılan                         kartal

Arpa                                           fare                                yılan                          atmaca                       Tilki

Buğday                                    çekirge                             Kurbağa                     Yılan                        Atmaca

Ot                                                  İnek                             İnsan

Bütün canlıların  hayatta kalabilmesi için enerjiye  ihtiyaç duymaktadır.  Su ,azot ve oksijen  üçlüsü ile birlikte  besin üretiminin başlangıcı yapılabilmektedir.  Bu maddeler sayesinde  besinler üretilebilmektedir. Bunların  besine dönüştürülmesi ile canlılar tarafından kullanılır hale gelebilmektedir. Hangi besinlere dönüştürülmeli derseniz  yağlar, karbonhidratlar ve proteinler olarak sıralayabiliriz.

Dönüştürme işinin başlangıcında bakteriler, algler ve bitkiler bulunmaktadır.  Güneş enerjisi i le birlikte bunlar inorganik olan maddeleri  organik maddelere dönüştürmeyi başarırlar.

Bitkiler olmadan besin olmuyor. Besinlerin olmaması diğer canlıların olmaması anlamına geliyor. Bu süreçte birbirini etkileyen karmaşık  bağlantılar oluşmaya başlıyor.  Besin zincirinin ilk basamağı üreticilerden oluşurken sonraki basamakların tamamı tüketici basamaklardan oluşur.

Besinlerin ve besinlerin  içinde bulunan enerjilerin bir canlıdan üst basamaktaki canlıya aktarılması sürecine besin zinciri demekteyiz. Bu zinciri oluşturan her bir halka bir canlı demektir  ve bunlar  farklı canlı türlerinden oluşur.  Enson basamakta biz insanlar bulunur.

Besin zincirinin en dibinde üretici olan bitkiler bulunurken  ikinci sırada otçullar bulunur. Bu otçullar  bitkilerdeki enerjiyi alır büyük bir kısmını yaşamak için kullanır kalan az miktarını depolar.

Başarılar dilerim.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...