1 görüntülenme
Coğrafya kategorisinde (32.2k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar

Biz insanların yaşadığı dünyamız  ve biz insanlar karbon temellidir. Bu nedenden dolayı karbon döngüsü yaşantımızın  temelidir diyebiliriz.

Dünyamızı saran atmosferin içinde karbon bulunmaktadır. İnsan müdahalesinin olmadığı şartlarda dahi bulunmaktadır. Peki bu atmosferdeki karbon canlıların hücrelerine  nasıl girebilmektedir?

Atmosferdeki karbonun   döngüye girmesi  biktiler sayesinde olmaktadır.  Bitkiler atmosferde bulunan karbonu yaprakları sayesinde yakalar ve fotosenteze tabi tutar. Fotosentes sonucunda bir kısım karbon tekrar  atmosfere salınırken kalan karbonlar sayesinde gelişimlerini sürdürüp büyürler . Böylelikle karbon bitkilerin temeline yerleşmiş olur.

 Bu bitkileri yiyen otçul hayvanlar daha sonra solunum ve dışkılama yaparak karbonu tekrar atmosfere salar.(karbon döngüsü)

Otçul hayvanları  avlayan hayvanlar  otçul  hayvanların yapısındaki karbonları yine dışkılama ve solunum ile atmosfere salar.(karbon döngüsü)

Canlıların kalıntıların bitkilerin kalıntıları organik canlılar ve parazitler tarafından parçalanırken yine karbon salınımını oluşturur.(karbon döngüsü)

Karbon depoları 3 tanedir.

1.       Bizim yaşantımızda oluşturduğumuz  süreç biyolojik depolomadır.

2.       Kayalar , (kömür,taş,petrol )

3.       Okyanuslarda ve denizler karbon depo alanlarındandır.

Başarılar Dilerim.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...