1 görüntülenme
Edebiyat kategorisinde (32.2k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

DİDAKTİK( ÖĞRETİCİ) ŞİİR:

Hayatımızda kullanılan her türlü bilgi, bilim, bilimin prensipleri, sanat eserleri ve onların olumlu yanlarını insanlara gösteren, kişilere kültürel, ahlaki, insanların güzel yönlerini öğreten şiir türüdür.

Şairler kendi yaşantılarından veya çevreden elde ettikleri bilgileri kullanarak kişilere öğüt ve bilgi aktarımı yapmaya çalışır. Kişisel gelişimi destekleyici şekilde şiirler oluşturur.

Kişilere bilgi aktarımı ve konu hakkında yönlendirici bilgi vermesinden dolayı DUYGULARDAN UZAK kalmıştır. Duygularda uzak kalınca doğal olarak KURU bir anlatımla karşılaşırız. Bu anlatım tarzı herkeste olumlu etki bırakmayabilir. Çabuk sıkılmaya neden olabilir.

Bilgi ve felsefe yönüne ağırlık verilmesi zaman zaman anlaşılmayı zorlaştırabilmektedir. Kişilerin düşüncesinde canlandırma yaratmadan anlatım tarzı geliştirdiği için etkileme oranları düşmektedir.

Akılda kalması ve insanlar tarafından okunma kolaylığını sağlamak amacı ile kafiye ve ölçü biçimlerini kullanmayı tercih etmektedirler.

 

Manzum hikayelerimiz ve fabl hikayeleride didaktik şiirin hikaye kısmını oluşturur.

Türkçemizde öğretme hedefli yazılarından dolayı bazı yazıları nedeni ile KUTADGU BİLİG ve ATABET-ÜL HAKAYIK didaktik şiirler olarak kabul edilir.

Divan edebiyatının  GARİPNAME , HAYRİYYE didaktik şiirlerden kabul edilir.

 

 

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...