1 görüntülenme
Coğrafya kategorisinde (26.6k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar

Dünyanın kendi etrafında dönme hareketini  en iyi gözlemlediğimiz olay güneşin sürekli yer değiştirmesidir.  Bu değişim gün içinde sürekli gölge boyları ve yönleri konusunda değişimin olmasına neden olmaktadır.

Sabah ve akşamları genelde en eğik açı ile geldiği saatlerdir ve en uzun gölge boyuna ulaşılır. 

En kısa gölge boyu tespit edilen zaman öğle vaktidir. Güneş ışınların geliş yönüne göre çubuğun gösterdiği yön değişiklik göstermektedir.

Bu sorunuzun birkaç  cevabı vardır. Çünkü çubuğun bulunduğu  yarım küre,  hangi gün  ve saatin kaç olduğu ile ilgili yeterli bilgi yoktur.  O yüzden bütün cevapları sıralayalım.

 

Dönencelerin dışında kalan yerler;

 Kuzeyde ise Kuzey yönünün gösterir

21 Haziranda güneş ışınları   Yengeç Dönencesine  öğlen 12,00’da dik gelir bu nedenden dolayı  gölge  olmadığı için yönde yoktur. Sonrasında güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik gelmeye devam eder.

Güney ise güney yönünün gösterir.

21 Aralıkta güneş ışınları Oğlak Dönencesine  öğlen 12,00’da  dik gelir. Gölge oluşmaz ve  gölge yönü yoktur. Sonrasında  güneş ışınlar oğlak dönencesine dik gelmeye başlar.

 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde ekvatorda gölge boyu yoktur. Yönde yoktur.  Daha sonrasında güneş ışınları güney yarım küreden gelirse gölge kuzeyi göstermeye  başlar. Güneş ışınları kuzeyden geliyorsa gölge güneyi gösterir.

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...