1 görüntülenme
Atasözleri ve deyimler kategorisinde (26.6k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhaba,

"Gülü seven dikenine katlanır." atasözü bize,

Sevdiğimiz insanların veya işlerin kusurlarının olabileceğini ve bunu görmezden gelmemiz gerektiğini anlatmaktadır.

Başka şekilde ifade edecek olursak;

İnsanlar hayatları boyunca bir şeyleri sever onlara değer verir. Bu değer verdikleri bazen kişilerin kendilerine uyumlu olmayan özelliklere sahip olabilir. Davranışlarından biri rahatsız edici olabilir. Düşüncelerinden biri farklı olabilir. Çok sevdiğimiz insanın çok konuşması sorun olabilir. Duygularını anlatmayı becerememesi sorun olabilir. Bunları bildiğimiz zaman olduğu gibi kabul edebilmemiz daha kolay olmaktadır.

Çalıştığımız işlerin bazı özellikleri vardır rahatsız edicidir. Fakat geliri veya bize sağladığı avantajlar çok iyi olduğu için bu tür zor kısımlarını görmezden gelir veya katlanırız. Uzun yol şoförleri hayatlarını geçindirmek için çalışırlar fakat ailelerinden uzak kalmak bu işin zor tarafı olmaktadır.

Yani severek yaptığımız şeylerde sorunlu yanlar olabilir bu olumsuz yanlara katlanmak, görmezden gelmek sevenlerin yapacağı bir davranış olmaktadır.

Başarılar dilerim

(10.7k puan) tarafından cevaplandı

Merhaba,

Osman bey ve ailesi mutlu keyifli bir hayat sürmektedirler. Bu keyiflerinin temelinde bir birlerine olan sevgileri ve anlayışları yatarmış.

Dışarıdan bakıldığında aslında çok fazla mükemmel olmayan ilişkilerinin olduğu görülebiliyordu.

Ergenlik dönemindeki çocukların kendi aralarındaki kavgaları, birbirleri ile inatlaşmaları dışarıdan rahatlıkla görülebiliyordu.

Anne-babanın arasındaki iletişim ise bambaşkaydı. Anne sürekli konuşuyor ve baba susuyordu. Babanın mağdur olduğunu düşünmemek elde değildi.

Aile içi bir sorun ortaya çıktığında kendi aralarında bunu çözmek için yuvarlak masa toplantısı yaparlar herkes fikrini söylerdi. Bu fikirler arasında kişilerin isteklerinden çok aile için en iyi sonucu verecek kararı almaktaydılar.

Bu süreçlerde giden günlerin birinde evlerine yatılı bir misafir gelir. Gelen misafir Osman beyin dayısı Hüseyin beydir. Hüseyin bey hastane için gelmişti. Birkaç gün kalıp gidecekti. Hastane dönüşü eve gelir istirahat ederdi. Zaman zaman içeriden gelen tartışma seslerine rağmen müdahale etmez duymazdan gelirdi.

Bu tartışmalardan birine şahit olmuştu. Osman bey’in külüstür bir arabası vardı. Bu külüstür arabanın tamir edilmesi için aile bütçesinden para ayrılması gerekiyordu.  Bu konu ile ilgili olarak aile toplantısı yapılmıştı. Toplantıda çocukların ve annen bazı ihtiyaçlardan vazgeçmesi gerekiyordu. Bu ihtiyaçlardan vazgeçme durumu anneyi çileden çıkarmıştı.

Toplantı bitmiş çocuklar odalarına geçmişti. Anne yine öfkeli şekilde Osman beye saydırıyor arabayı satmasını istiyordu. Osman beyde satmasının şu an için uygun olmadığını anlatmaya çalışıyordu. Anne ise bağırmaya devam ederek tepkisini gösteriyordu.

Bu gürültülü ortamdan Hüseyin bey rahatsız olmuştu. Biraz zaman geçtikten sonra Osman’ı yanına çağırdı hadi beni gezdir dedi. Dışarı çıktılar. Hüseyin bey şu kahveye oturalım çay içelim dedi. Birlikte çay içmeye başladılar.

Hüseyin bey yeğen geçen gün bir tartışma oldu. Sanırım araba ile ilgili idi. Tartışma bitmesine karşın senin hatun konuşmaya devam etti. Hem çok bağırıyor hemde kızıyordu. Böyle evlilik olmaz. Bunun yolunu bulup düzeltmek lazım dedi.

Osman dayısana dönerek konuşmaya  başladı. Dayı ben bu hatunu daha 15 yaşımda sevdim. Hala sevmeye devam ediyorum. Sanırım bundan sonrada seveceğim. Konuşması dırdırı var ama içindeki sevgiyi yaşayınca herşeyi unutuyorum. Yani demem  o ki dayı “Gülü seven dikenine katlanır.” Benimkinin de kusuru çabuk öfkelenmek ve konuşması ne yapayım onun için bunlara katlanıyorum. Bundan da memnunum dedi. Dayısana hassasiyeti için teşekkür ederek çaylarını içmeye devam etti.

 

Esen Kalın

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...