1 görüntülenme
Sosyal Bilgiler kategorisinde (33.1k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(33.1k puan) tarafından cevaplandı

            Merhaba

  • Manda yönetimi bir hayvan adı değildir.
  • Manda yönetimi 1. Dünya Savaşı Sonrası Milletler Cemiyeti tarafından ortaya atılan bir yönetim biçimidir. Bu yönetim biçimi Osmanlı İmparatorluğundan ayrılan milletlerin kendini yönetme kabiliyeti ve alt yapısı oluşana kadar Milletler Cemiyeti tarafından belirlenen koruyucu ülkeler tarafından yönetilmesi  şeklindedir.

  • Bu yönetim biçimi sömürgecilik sisteminin modernleştirilmiş halidir. Amaç burada  toprakların zenginliklerinin sömürülmesidir. Osmanlı İmparatorluğundan ayrılan Suriye, Lübnan, Hatay'da Fransız Mandası uygulanmıştır.

  • Irak ve Filistin'de  ise İngiltere Mandası uygulanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu coğrafyası dışından dünyanın geri kalmış bölgelerinde özellikler Afrika ve Okyanusya'da uygulanmıştır.

  • Osmanlı İmparatorluğunda ise Sivas Kongresine kadar tartışılan hatta bazı aydınlar tarafından İngiltere ya da Amerika Birleşik Devletleri mandasına girilmesi istemektedir. Sivas Kongresinde yapılan uzun tartışmalar sonundan Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları tarafından kabul ettirilmemiştir. En çok karşı çıkan  Mustafa Kemal Paşa'dır.
  • Manda yönetiminde ülkelerin yöneticileri Manda idaresini alan ülke tarafından atanmaktadır. Bu yöneticiler yerel halktan olup aldıkları kararları uygulamak için hakim devletin temsilcisi olan komisere ya da valiye bağlıdırlar. En son kararlar manda komiserleri ya da valiler tarafından verilmektedir.
  • İngilizler ve Fransızlar Manda ile yönettikleri bu devletlere özgürlüklerini vermemek için çok çaba sarf etmişlerdir. Günümüzde Manda yönetimi ile yönetilen ülkelerde, kendilerini yöneten ülkelerin etkisi hala devam etmektedir.
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...