1 görüntülenme
Sosyal Bilgiler kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(33.1k puan) tarafından cevaplandı

Merhaba

  • İlk Türk Devletlerinde devletin hakim olduğu toprakların genişlemesi üzerine toprakların yönetilmesi için bulunan yönetim şekli devletin yönetiminin iki kısma ayrılması ile giderilmeye çalışılmıştır.
  •  Bu sistem bütün Türk devletlerinde hemen hemen aynı olurken isimleri farklıdır.

                      Hun            : Doğu - Batı 

          ,           Köktürkler  : Doğu - Batı 

                      Bulgarlar    :  Büyük - Küçük 

                      Macarlar    :  Büyük - Küçük 

                      Oğuzlar     :  İç - Dış 

                      Karluk        :  İç - Dış 

                      Oğuzlar     : Bozok - Üçok

  • Bu yönetim sisteminde (Doğu, Büyük, İç, Boz ok) kağanın yönetiminde ve veliaht olan prensin kağanın yanında bulunduğu bölümdür.Ülkenin yönetim yeridir. Her zaman diğer bölüme karşı üstünlüğü vardır. Veliahtlar kağanın yanında devlet yönetiminin nasıl olacağını öğrenir.
  • İkinci bölüm ise ( Batı, Küçük, Dış, Üçok)  hanedan üyelerinden kağan tarafından görevlendirilen hanedan üyeleri tarafından yönetilmektedir. Vergi toplamak, güvenliği sağlamak gibi görevler konusunda kararlar alırlar ve uygularlar. İç işlerinde serbest, dış işlerinde kağan tarafından verilen emirleri uygularlar. ,
  • İkili yönetim sistemi göçebe Türkler tarafından uygulanmıştır. Bu yönetim şekli kararların alınması ve toprakların yönetilmesi konusunda çabuk karar almayı sağlarken avantaj olurken kağanın ölümünden sonra hanedan üyelerinin tahta hak iddia etmesinden dolayı iç savaşa ve Türk devletlerinin kolay parçalanmasına sebep olmuştur.
  • Bu sistem kağana alternatif çıkarma ihtimalini sağlamıştır. Son hanedan olan Osmanlı Hanedanı dahil bütün Türk devletlerinde benzer bir şekilde taht kavgalarına sahne olmuştur.
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...