1 görüntülenme
Fen Teknoloji kategorisinde (5.3k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

geçmişte gezegenlerle ilgili araştırma yapan Türk bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar

 

Merhabalar,

Gezegenler konusunda çalışmalar yapmış olan Türk bilim insanları: Biruni,Harezmi, Uluğ Bey, Harezmi, Ali Kuşçu  isimli bilim adamlarımızdır.

 

BİRUNİ: Gök Bilimi dışında  Matematik ,Coğrafya ve Doğa Bilimleri konularında da çalışmalar yapmıştır.

Dünyadaki insan ve ağaçların neden düşmediği sorusuna, Dünya merkezinin çekiciliği olduğunu ifade ederek yer çekimi konusunda cevap vermiştir.  Dünyanın döndüğünü söyleyen ilk Müslüman bilim adamıdır.

Coğrafya ve Astronomi ölçümleri için aletler geliştirmiştir.  Günümüze ulaşanlar ise Harita projeksiyonları, Piknometre ve Mekanik Usturlaptır.

HAREZMİ: Algoritma ve cebir konularında çalışmaları olmuştur. Sıfır rakamını ilk açıklamış matematikçidir. Bu çalışmaların ışığında coğrafya ve astronomi ile ilgilenmiştir.

Coğrafya ve  astronomi ile ilgili çalışmalarının temellerinde Batlamyus’un çalışmaları bulunmaktadır.  Batlamyus tarafından çizilen dünya haritası üzerindeki eksikleri ve hatalır düzelmiştir. Güneş saatleri ve saatler üzerinde çalışmalar yapmış ve kitaplar yazmıştır. 830 Yılında bilim insanları ile birlikte dünyanın haritasını yapmışlardır.

Yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini incelemiş, ay ve güneş tutulmaları konularında çalışmalar yapmış, astronomik  çizelgeler ve tablolar oluşturmuştur.Astronomik tablolar oluşturmuştur.  Beş gezegen ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Bu gezegenlerin hareketleri ile Ay ve Güneşin hareketlerini incelemiştir.

ULUĞ BEY: Astronomi çalışmaları için Rasathane ve Medrese yaptırmıştır. Yapılan gözlemler  12 yıl gibi bir sürede bitirilebilmiştir. Çalışmalarını ünlü "Zeycini" düzenlemiş ve bitirmiştir. Zeyç Kürkani veya Zeyç Cedit Sultani adlı eserler vermiştir.

ALİ KUŞÇU:Güneş saatleri konusunda çalışmalar yapmıştır. İstanbul’un konumunun coğrafi açılardan belirlenmesi için çalışmıştır.

FETHİYE isimli kitap yazmıştır. Kitabı astronomi ile ilgili olup gezegenlerin yapıları,  birbirlerine olan uzaklıkları, dünyanın şekli ve  iklimler konusunda çalışmaları olmuştur.

 

 

İBRAHİM HAKKI: Ay’ın dünya ve güneş ile ilgili hareketlerini incelemiştir. Dünyanın enlem ve boylamları üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...