1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (5.3k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı
Merhaba,

Hazıra dağ dayanmaz deyim daha çok çalışma alışkanlığı olmayan insanların ellerindeki imkanları, paraları hesap etmeden harcamalarının olumsuz sonuçlanacağı konusunda bilgi vermek istemektedir.

Hasan  Ağa küçüklüğünde çok fazla acı ve açlık çekmiştir. Bu çektiği açlıktan dolayı tutumlu olmayı öğrenmiş ve kazançlarından birikim yapmayı başarmıştır. Her birikim sürecinden sonra araziler araçla almış ve hatırı sayılır bir varlığa ulaşmıştır.

Bütün bu çabaların tabiiki bir sonucu olacaktı. Hasan ağa için sonuç ise sağlığı olmuştur. Yataklara düşmüş ve kısa bir sürede vefat etmiştir.

Hasan ağanın vefatından sonra çocukları tarla ve arazileri kendi aralarında bölüşmüşler. Herkes kendi payına düşeni istediği gibi kullanmaya başlamış.

Hasan ağanın biriktirmek için bir ömür verdiği malları evlatları arasında bölüştürüldükten sonra herkese düşen pay daha az olmuş. Evlatları kendi çabaları ile elde etmedikleri bu malları hemen harcamaya başlamışlar. Yeni arabalar almışlar. Yeni elbiseler,tatillere gitmeler tabiiki bunları yaparken işin ucunu kaçırmışlar. Sürekli harcanan mallar ve yerine konmaya başlayınca azalmış azalmış ve en sonunda bitmişti.

Hasan ağanın bir ömür verdiği malları bir yıl içinde bitmişti. Evlatları kendilerine miras kalan malları ölçülü harcayıp yeri geldiğinde yatırımlar yapıp paranın miktarını korumayı başarabilmiş olsaydılar ellerindeki tarlalar, araziler bitmeyecekti. Fakat daha çok harcamaya yöneldikleri için hazır buldukları herşey bir anda bitmişti.

Yani hazır gelen varlıklar, araziler harcamaları karşılayamamış ve bitmişti.

Esen kalın
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...