1 görüntülenme
Edebiyat kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(26.6k puan) tarafından cevaplandı
Merhabalar,

Şahmeran Efsanesi

Vücut yapısı olarak üst kısmı insana alt kısmı yılana benzeyen bir türdür. Yılanların şahı olarak kabul edilmiştir. Efsane Tarsus ve çevresinde geçmektedir.

Efsaneye göre;

Yeraltında yaşayan bir canlı türüdür. Bütün yılanlar şahmerana itaat eder. Çok iyi niyetli ve yüreklidir.

Cemşab isimli bir genç arkadaşları ile birlikte dağlarda bal bulmaya gider. Balı bir kuyunun dibinde bulurlar. Birlikte buldukları balın paylaşımında anlaşmazlık çıkar. Arkadaşları Cemşabı kuyunun içinde bırakır ve onun payını kendi aralarında bölüşürler.

Kuyunun dibinde kalan Cemşab kuyunun dibinden sızan bir ışık fark eder. Bu ışığın geldiği yeri kazar ve içeri bakar. İçeride Şahmeran'ı görür. Heyecanlanarak deliği daha fazla kazıp genişletir ve Şahmeranın olduğu yere geçer. Tanışırlar. Cemşab'ın toyluğunu ve dürüstlüğünü sevene Şahmeran Cemşabın kendisi ile birlikte yaşamasına izin verir. Yıllarca birlikte yaşarlar. Bu süre zarfından Şahmeran  Cemşab'a tıp eğitimi ve bilgisi verir. Bu bilgilerin dışında insanların sahip olmadığı birçok bilgide kendisine sunulur. Cemşab bütün bilgileri öğrendikten sonraki süreçte ailesinin yanına dönmek istediğini söyler.

Şahmeran dünya yüzeyine dönmemesini söyler. Cemşab ısrar edince gitmesine izin verir. Cemşab giderken kendisine nasihata bulunur. Ne olursa olsun kendisi ile tanıştığını kimseye söylememesi gerektiği nasihatını verir.

Cemşab sözünde durur kimseye söylemez. Fakat zamanın hükümdarı hastalanır. Tek tedavisi bulunmaktadır. Bu tedavi ise Şahmeran'ın etinden yemesidir. Bu bilgiyi bilen vezir bütün halkı tek tek incelemeye alır. Şahmeranla tanışmış olan kişilerin vücudunda yılan pullarının bulunduğunu bilen vezir herkesin vücudunda bu pulları bulmaya çalışır. Bütün halkın incelenmesi için hamamda yapılır. Zorla Cemşab hamama alınır ve yıkanır.Bu sırada vücudundaki pulları vezir görür. İşkence ile Cemşab'dan Şahmeran'ın yerini öğrenir.  Şahmeran yakalanır.

Yakalanmış olan Şahmeran Cemşab ile görüşmek ister. Görüşme esnasında Cemşabın üzgün gözlerinde istemeyerek yerini söylediğini görür. Kendisine etinin suyunun vezire içirilmesini etinin hükümdara yedirilmesini söyler. Vezir suyu içer anında ölür. Hükümdar eti yer iyileşir.

Şahmeran iyilik yapmanın sonucunda olumsuz durumların oluşabileceğini anlatan bir efsanedir.

Cemşab=  Lokman hekim olarak kabul edilmektedir.

Esen kalın
(26.6k puan) tarafından cevaplandı
Merhaba,

Şahmeran efsanesi ile ilgili kısa bilgiler:

Cemşab olarak geçen genç kişi aynı zamanda Lokman Hekim olarak bilinmektedir.

Bütün yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü bilmemektedir.

Şahmeran'ın öldüğünü öğrendikleri gün yılanların Tarsus kentini basacağına inanılmaktadır.

Yeryüzündeki bütün yılanların Şahmeran'dan türediğine inanılır.

Efsanelere göre Şahmeran'ın vücudu üç parçaya bölünür ve suda kaynatılır.

Şahmeran efsanesinin Fars kökenli bir hikaye olduğu da ifade edilir.

Esen kalın
Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...