1 görüntülenme
Türkçe kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

Konuşma dili ağırlıklı olarak gün içinde kullanılan iletişim şeklidir. Kişiler genelde konuşurken yazım kurallarına dikkat etmemektedir. Bu nedenden dolayı kurallı cümleler olmayabilmektedir. Kelimelerin kurallara uygun sıralanması üzerinde durulmamaktadır.

Kurallı olarak söylenmediği için aynı ifadeler başka bölgelerde farklı anlamlara gelebilmektedir. Bu durum anlam karmaşasası çıkarabilmektedir. İfade tarzında, anlamda değişim oluşabilmektedir.

Yazı dilinde ise ağırlıklı olan kurallardır. Yazım kurallarına uymak temel prensiptir.  Kalıcı ifade olarak bir sonraki kuşaklara daha***t olarak aktarılabilmektedir. Yazılı olduğu için herkes tarafından aynı anlaşılmaktadır. Yani anlam birliği oluşmaktadır. Bu durum aktarılan yazıların doğru anlaşılmasını sağlamaktadır. Yazı dili aynı zamanda eğitim öğretim dili olarak kullanılır ve bütünlük sağlamakta son derece etkilidir.

Yazı dili ve Konuşma Dili arasındaki farkları:

Yazı dilinde kurallar nettir ve uygulanır. Konuşma dilinde kurallar belirli değildir.

Konuşma dili bir ülkeden birden fazla olur. Yazı dili ise tektir ve herkesçe aynı anlaşılır.

Konuşma dili kişilerin doğal yaşantısından ortaya çıkmaktadır. Yazı dili ise seslerin sembolleştirilmesi ile birlikte ortaya çıkmış yapay bir dildir.

Konuşma dili günlük hayatta , bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Yazı dili ise bütün bölgelerde aynıdır.

Yazı dili kalıcı olduğu için bütün alanlarda kullanılırken konuşma dili sadece günlük yaşantı içinde sınırlı kullanımda kalır.

Dost kalın

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...