1 görüntülenme
(38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

2 Cevaplar

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

SÖZ ve YAZI

         İnsanlar arası iletişimlerde kullanılan iki temel yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri sözel yani konuşma dili diğeri ise yazı dilidir.

         Kişiler arası iletişimlerde zaman zaman güven gerektiren ilişkiler gelişir. Bu ilişkilerden bir kısmı söz vererek oluşturulan güven olurken bir kısmı da yazıya dökülen güven şeklinde gelişmektedir.

         Burada dikkat edilmesi gereken temel unsur söz ile olan iletişim şeklidir. Söz ile yapılan işlerde durumlar ters gitmeye başladığında veya zararla artmaya başladığında işler karışır. Kişiler söze dayanarak yaptıkları işlerde haklarını arayamaz duruma düşebilmektedir. Yani kişi ben böyle bir söz vermedim dediği anda işler otomatik olarak karışır.

         Sözle yapılan işlerdeki bu sorunda dolayı yazılı sözleşmeler ortaya çıkmıştır. Yani kişiler yazılı şekilde yapacakları işleri ortaya döker anlaşır. Bir sorun çıktığında kişiler durumu çözemezlerse mahkeme yolu ile çözüm gerçekleştirilebilmektedir.

         Yani sözel olarak yapılan işlerde sorunlar ortaya çıkma olasılığı daha fazla ve kişilerin mağduriyeti oluşabilir. Yazılı işlerde ise yazılı belgeye dayanarak kişiler kendi haklarını savunma şansı kalır.

         Yazılı şekilde yapılan sözleşmeler daha görünür olarak kabul gördüğü için kişilerin haklarını koruma konusunda daha etkilidir. Sözel olarak yapılan işlerde ise kişilerin sözlerinden dönme durumlarının oluşmasında hak kaybı oluşabilir.

Başarılar dilerim

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

YAZI ve SÖZ

         Atasözümüzde sözel olayların veya ifadelerin zamanla unutulabileceğini fakat yazılı ifadelerin daha kalıcı olacağını ifade etmektedir.

         Kişiler günlük yaşantıları içinde geliştirmiş oldukları söylemleri sözel olarak aktarmaya çalışabilir. Bu durumda söylenen sözler zaman içinde anlam değişikliğine uğrayabilir.  Anlam değişikliği ile birlikte ilk anlatılan ile son anlatılan arasında fark oluşabilir. Bu durumda kişi ne söylediğini kanıtlamakta ve anlatmakta güçlük çekebilir.

         Aynı kişi söylediği sözleri yazmış olarak aktarmaya çalışmış olsa ulaşacağı sonuç daha kalıcıdır. Çünkü herkes tarafından okunan aynı ifadeler aynı cümleler aynı sonuçlar verir. Kişi söylediğini kanıtlamakta güçlük çekmez. Söylediklerinin değiştirilmesini engellemiş olur.

         Söz zamanla değişeceği için anlamda değişime uğrarken aynı sözler yazıldığında çok uzun yıllar sonra dahi aynı anlamı verebilmektedir.

Başarılar dilerim

        

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...