1 görüntülenme
Sosyal Bilgiler kategorisinde (38.7k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(32.2k puan) tarafından cevaplandı

Merhabalar,

Türklerin kullandığı takvimler

1. 12 Hayvan Takvimi

2. Hicri Takvim

3. Celali Takvim

4. Rumi Takvim

5. Miladi Takvim

 Takvimlerin belirlenmesinde toplumların kendilerine göre değişik olayları başlangıç kabul etmeleri ile oluşturulmaya çalışılmıştır.

Ay yılı:  Ayın dünyamız etrafındaki 12 turluk dönüşüne verilen isimdir. 354 gün olarak  gerçekleşmektedir. Bu durumdan dolayı Ramazan ayları miladi takvime göre her yıl 10 gün erken gelmektedir. Ay yılının ilk kullanımı Sümerliler tarafından yapılmıştır.

Güneş yılı: Dünyamızın güneş etrafındaki dönüşüne verilen isimdir. 365 gün  6 saat olarak gerçekleşmektedir.

 

1. 12 Hayvan Takvimi:   Türkler, Moğollar, Hintliler, Çinliler ve Tibetliler tarafından kullanılmıştır.

 Güneş yılı hesabı temeline göre düzenlenmiştir.  Belli bir tarih başlangıcı bulunmamaktadır. Yıllar sayı yerine hayvan isimleri ile anılmaktadır. Bu döngü her 12 yılda bir tekrar baştan başlamaktadır. 365 gün 5 saatlik bir döngü ile oluşturulmuştur.

2.Hicri Takvim:  İlk kez Hz. Ömer zamanında kullanılmıştır. Başlangıcı ise Hz.Muhammedin Mekke’den Medine’ye hicret(Göç) etmesi kabul edilir. Türkler İslamiyetin kabulü ile bu takvimi kullanmaya başlamışlardır.

3. Celali Takvim : Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde kullanılmıştır. Güneş yılı esas alınmıştır. Nevruz  (Baharın gelişi) bu takvimin başlangıcı kabul edilir. İran’dan etkilenilerek hazırlandığı kabul edilir. Mezhepsel kavgalar nedeni ile kullanılmaktan vazgeçilmiştir.

4. Rumi Takvim :  Osmanlı İmparatorluğunun diğer ülkeler ile ticaretini düzenlemek için hazırlanmış bir takvimdir. Daha çok mali amaçlı kullanılmıştır. Hicri takvimin 1255 yılına denk gelen dönemde  Miladi takvime göre 1839 yılında Rumi takvim yürürlüğe girmiştir.  1926 yılında sadece mali işlerde kullanılmaya devam ederken 1982 yılında tamamen yürürlükten kaldırılmıştır.

5. Miladi Takvim : Güneş yılı esas alınarak hazırlanmıştır.  İlk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Hz.İsanın doğumunu başlangıç kabul eden bir takvimdir.  Türkiye’de ise 26 Aralık 1925 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

 

Başarılar dilerim

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...