1 görüntülenme
Tarih kategorisinde (32.2k puan) tarafından soruldu

Bu soruya cevap vermek için lütfen giriş yapınız veya kayıt olunuz.

1 cevap

(26.6k puan) tarafından cevaplandı

Merhaba,

Meclis egemenliğin tek kişinin yani padişahın elinden alınarak halka verilmesinin yolunu açmıştır. Bu sayede yasama, yürütme ve yargı güçler farklı şekillerde kullanılmak üzere meclisin eline geçmiştir.

Güçler ayrılığının var olması aynı zamanda demokrasinin yolunu açan en önemli adımdır. Güçler ayrılığı ile birlikte kullanılacak yetkilerin kimler tarafından kullanılacağı yine meclis tarafından belirlenmeye başlanmıştır.

Meclis tarafından belirlenen güçler ayrılığı aynı zamanda Cumhuriyetin temelini atmıştır.

Yani Cumhuriyete ulaşabilmek için öncelikle meclisin kurulması gerekmektedir. Çünkü meclis halka yapacağı çalışmalarda önce halkın düşüncesinin önemli olduğu düşüncesini yaymıştır. Halk kendi düşüncesinin önemsendiğini hissedince yeni hükümeti ve devleti desteklemekte tereddüt etmemiştir.

Meclisin oluşum şekli ile her bölgeden temsilcilerin olması bütün halkı kucaklamasını sağlamıştır. Halkın kendisini temsil etmesinin belirleyeceği temsilciler tarafından yapılabileceğini görmesi açısından meclis demokrasi algılayışının temelini oluşturmuştur.

Meclis ve demokrasi düşüncesinin ortaya çıkması ile birlikte halkın üzerinde oluşmuş olan baskı ortadan kalkmaya başlamıştır. Meclis zaten temeli oluşmuş olan devlet yapısı için cumhuriyeti ilan etmiştir.

Cumhuriyetin ilanı ve demokrasinin değerli olduğunun gösterilmesi açısından önce millet meclisinin açılmasının etkisi çok fazla olmuştur.

Esen kalın

Hoş geldiniz, Amacımız Farklı bakış açısı ile sizlere yol göstermek
...